Poplatekin isät

Poplatek
Poplatek Blog
Published in
3 min readJul 9, 2018

--

by Isät & Heini & Hanna

Isyyden ja työnteon yhdistäminen voi olla haastavaa. Lääkärikäynnit, synnytykseen valmistautuminen, lapsen syntyminen, vauvan hoitaminen, kuskaaminen harrastuksiin, yhteinen perhe-elämä, puolison huomiointi ja vapaa-aika… On paljon asioita, joissa isän on tärkeää olla läsnä. Mutta kuinka nämä sovitetaan kalenteriin, jossa myös työnteolle, palavereille ja pakollisille tapaamisille tulisi olla tilaa?

Vincit otti teeman käsittelyyn blogissaan. Myös me Poplatekilla haluamme keskustella aiheesta, sillä aihe on meidän yrityskulttuurissamme tärkeä. Poplatekilla on yhteensä 10 isää ja nyt pääsette kuulemaan mietteitä heidän suustaan (tai kynästään — etätyö kun on meillä mahdollista). Iskimme pöytään kysymyksiä isyys-työ-balanssiin liittyen, ja tällaista keskustelua saimme aikaiseksi Samin, Henrikin, Jukan, Jaakon ja Lassen kanssa.

Lapsen voi tuoda töihin

Meillä on monesti ollut isien pikkuapureita toimistolla tuomassa kivaa piristystä ilmapiiriin. Muun muassa Samin tytöt Pihla ja Kaarna on silloin tällöin käyneet toimistolla — joko käytännön syistä tai muuten vaan. Sami mainitsee, että lapsia kiinnostaa hirveesti, mitä vanhemmat tekevät työkseen. Toimistolla he eivät kuitenkaan malta kovin kauaa olla itsekseen ilman viihdykkeitä. Poplatekilla vetonauloja ovat olleet karkkikauppa, kokisautomaatti sekä pelikone. Myös taiteilulle löytyy tilaa valkotauluilta.

Pihlan taideteoksia toimistomme valkotaululla

Joustavat työajat auttavat tasapainon löytämisessä

“Duunista saa sen verran joustoa kun tarvii.” — Jaakko

Lassen mukaan joustava työaika on auttanut yhdistämään työtä ja perhe-elämää. Esimerkiksi poikien heittäminen harrastuksiin onnistuu, kun töistä voi tarvittaessa lähteä aikaisemmin. Hän korostaa, että jokainen perhe on erilainen, ja Poplatekilla asiat toimivat, sillä jokaiselle annetaan tarpeeksi joustoa itse järjestää asioita.

Myös Sami kommentoi, että Poplatekilla on ollut tosi joustavaa: “Esimerkiksi kipeän muksun kanssa oon monesti ollut kotona etätöissä tai ihan vaan hoitamassa. Riippuen aina tilanteesta.” Kun lapset olivat nuorempia, Sami kertoo usein pystyneensä joustamaan aamuista ja iltapäivistä. Jaakko komppaa, että mahdollisuus tehdä etäduunia on tärkeää lasten kanssa.

Jukan mukaan työn ja kodin yhdistäminen liittyy ensisijaisesti läsnäoloon. Kun tekee etätöitä, miten olla läsnä lapsille täysipainoisesti? Myös Jukka on kokenut jouston tärkeäksi ja toimivaksi tavaksi Poplatekilla: “Joskus täytyy esimerkiksi työpäivän kuluessa käydä lapsen koululla tai terveydenhoitajalla. Täällä se aina onnistuu.”

Isyyttä oikeasti arvostetaan

Isyys, sekä vanhemmuus ylipäätään, on arvostettavaa, ja tuon arvostuksen tulisi näkyä myös työpaikalla. Pyysimmekin totuudenmukaista arviointia siitä, onko asia myös meillä tosiaan näin, ja missä olisi kenties vielä parannettavaa.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Poplatekilla arvostetaan isyyttä. Tämä ilmenee siinä, miten mahdollisissa haasteissa ollaan valmiita auttamaan, lapset saavat tulla työpaikalle mukaan, ja vanhempainvapaalla on pidetty tärkeänä pitää työ selkeästi sivussa vapaiden aikana. Alle kuukauden vanhan lapsen isä Henrik toteaa, ettei hänen ole lainkaan tarvinnut huolehtia siitä, etteikö Poplatekilla joustettaisi työajoista tarpeen mukaan tai ettei etätyöpäiviä voisi viettää, jos se helpottaisi hänen omaa arkea.

Eräänkin kauniin päivän aikana yksi isyysvapaita viettävä työntekijöistämme ilmoitti Slackissä voivansa tulla työtapaamiseen mikäli häntä tarvitaan, mutta sai välittömän kehotuksen unohtaa työasiat ja keskittyä vain kotona läsnäolemiseen. Työt hoituvat kyllä.

Poplatekin isät kiittävät ja kuittaavat.

Selvästi yksi avaimista työn ja isyyden yhdistämisessä on joustaminen. Avaintekijä tämän mahdollistamisessa on hyvä kommunikointi työntekijöiden välillä sekä projektien fiksu johtaminen. Tästä halutaan pitää huolta, sillä yksi Poplatekin arvoista on työntekijöistä aidosti välittäminen. Tätä kautta ollaan saatu luotua yritys, joka pitää huolta siitä, että työntekijät onnistuvat myös kotonaan elämänsä tärkeimmässä työssä.

Saimme keskusteluiden pohjalta myös kehityslistalle hyviä pointteja. Ostoslistalle nostettiin isyyspakkaus, aktiviteettilaatikko sekä pomppulinna. Lisäksi toivottiin perhepäivää, jota aloimme heti suunnitella ensi syksylle.

Näissä tunnelmissa jäämme innolla odottamaan uusia pieniä poplatekcrewlaisia!

--

--